• 7 jaar garantie
  • ruim 150 merken
  • 8.6 klantwaardering
Aanschaf nieuwe bank Aanschaf nieuwe bank

Tips voor het kopen van een nieuwe bank

5 tips voor het kopen van een nieuwe bank

Past een hoekbank in mijn woonruimte, hoeveel zitplekken heb ik nodig, welke stijl en kleuren vind ik mooi? Allemaal vragen die ongetwijfeld door je hoofd schieten als je op zoek bent naar een nieuw bankstel. Interieuradviseur Judith helpt je graag op weg en legt in 5 stappen uit waar je op kunt letten bij het kopen van een nieuwe bank.

Stap 1: Afmeting van de woonkamer en het bankstel

De afmeting van de woonkamer bepaalt het formaat van een geschikte bank. Zo is in een ruime woonkamer plek voor een royale hoekbank, terwijl een 2,5-zitsbank goed tot zijn recht komt in een kleiner interieur. Let bij de aanschaf van een nieuwe bank dus niet alleen op de afmetingen van de woonkamer en van de bank, maar kijk ook naar de juiste verhouding tussen beide. In een ruime woonkamer valt een compacte bank vaak in het niet, terwijl een grote hoekbank in een kleine woonruimte vaak vol oogt.

Bodilson Chili hoekbank Interieuradvies Interieuradvies

Stap 2: Zichtlijnen vanaf de bank

Kijk je vaak tv, geniet je vanaf de bank graag van de tuin of kruip je tijdens een koude winteravond het liefst bij de open haard? Deze woonwensen bepalen de zichtlijnen in je interieur! Aan de hand van deze zichtlijnen bepaal je vervolgens de plek van de zitbank en ontdek je welke afmetingen en modellen wel of niet geschikt zijn voor in jouw interieur. Houd ook rekening met de deuren en looproutes in de woonruimte bij het bepalen van de juiste plek van het nieuwe bankstel.

Zichtlijnen in het interieur

Stap 3: Aantal zitplekken en gezinssamenstelling

Heb je jonge kinderen? Een gezin met drie pubers? Of ga je net samenwonen? Het aantal zitplekken bepaal je door goed naar je gezinssamenstelling te kijken. Ben je met z’n tweeën dan biedt een 3-zitsbank voldoende zitplekken, maar voor een gezin is een grote hoekbank veel praktischer. Ook belangrijk: bedenk bij de keuze voor het aantal zitplaatsen ook of je de bank wilt combineren met een comfortabele fauteuil. Zo maak je een zitopstelling waar iedereen elkaar kan aankijken en je niet op een rij hoeft te zitten. Liever geen fauteuil in de hoek? Kies voor een speelse elementenbank waarmee je een flexibele zithoek creëert.

Chaise longue en dormeuse

Stap 4: Een bank met het juiste zitcomfort

Heerlijk loungen of liever een actieve zit? Bij de keuze voor een nieuwe bank is het belangrijk om na te gaan wat voor jou belangrijk is wat betreft zitcomfort. Gaat de voorkeur uit naar zachte zitkussens zodat je heerlijk kunt ontspannen voor de tv of kies je liever voor een actieve zit met een steviger zitvlak? Niet alleen de hardheid van de kussens maar ook de diepte van de zitting heeft invloed op het comfort. Een diepe zit maakt van een bank meer een loungebank, terwijl een ondieper zitvlak zorgt voor een actieve zithouding.

Zitcomfort van de bank

Stap 5: De uitstraling van de bank

Van een strak vormgegeven elementenbank met stalen onderstel tot een knusse 3-zitsbank met losse linnen kussens of een stoere hoekbank in cognac leder: bepaal welk bankstel het best bij je woonsmaak past! Zo zijn vrijwel alle banken te verkrijgen in diverse stof- en leersoorten, kunnen de poten in een kleur naar wens worden uitgevoerd en is er een grote keuze uit vele verschillende kleuren bekleding. Zo kies je precies de bank die past in jouw interieur!

Landelijke woonstijl Industrieel interieur Modern interieur

Wil je een nieuwe bank kopen, maar kom je er nog niet helemaal uit? In onze woonwinkels geven we je graag persoonlijk interieuradvies. Onze adviseurs geven advies over het juiste bankstel passend bij het interieur, woonstijl en budget.