Skip to content

Vloerkleden Zo kies je de juiste!

Rechthoekig of rond, hoogpolig of laagpolig, kleurrijk of basic: bij het kiezen van een vloerkleed zijn er veel verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden.

Interieuradvies in onze woonwinkels

Onze interieuradviseurs helpen jou graag bij het kiezen van het perfecte vloerkleed voor jouw interieur. Meer weten over het interieuradvies in onze woonwinkels? Laat je informeren en inspireren!  

maak afspraak

Natuurlijk kijk je bij de keuze voor een nieuw kleed naar wat je mooi vindt, maar er zijn veel meer dingen die belangrijk zijn bij de keuze voor een vloerkleed. Het formaat, de vorm en hoe je het kleed in de zithoek neerlegt zijn bepalende factoren voor de uitstraling van je woonkamer en de rest van je interieur. Onze interieuradviseurs leggen je in 5 stappen uit waar je op moet letten bij de aanschaf van het juiste vloerkleed.

Interieuradvies formaat vloerkleed Eijerkamp

1. het formaat van het vloerkleed

Bij het bepalen van het formaat van het vloerkleed kijk je in eerste instantie naar de afmetingen van de ruimte waarin het vloerkleed komt te liggen. Daarnaast zijn de afmetingen van de meubels die op of rondom het kleed komen te staan van grote invloed op het formaat. Een grote zithoek of eethoek vraagt vanzelfsprekend om een groter kleed dan een compacte ruimte. Met een groot vloerkleed in een grote ruimte creëer je een knus ziteiland, terwijl een te groot vloerkleed in een kleine woonkamer juist het gevoel geeft dat de kamer te vol staat en er geen ‘lucht’ meer is in het interieur.

Interieuradvies vorm vloerkleed Eijerkamp

2. Afmetingen van je opbergmeubels

Wanneer je helder voor ogen hebt wat je allemaal wilt opruimen, kun je aan de hand van je wensenlijst nagaan hoeveel opbergruimte je nodig hebt. Door het aantal op te bergen spullen en de ruimte in huis, kom je er al snel achter hoe groot je opbergmeubels moeten zijn én welke indeling van de kasten geschikt is. Hou bij de afmetingen van de opbergmeubels altijd rekening met de ruimte in huis. Door goed te kijken naar de ruimte die een kast mag innemen, zorg je dat deze niet te kolossaal oogt en je interieur ruimte en overzichtelijk blijft.

Woontip

Tegenwoordig mixen en matchen we niet alleen verschillende woonstijlen. Ook vloerkleden in verschillende vormen kun je perfect met elkaar combineren. Voor een speels effect combineer je een rechthoekig of vierkant vloerkleed met een rond exemplaar. De verschillende lagen en vormen doorbreken strakke elementen en creëren een interessant lijnenspel. Kies je liever voor één vloerkleed, maar wil je die verschillende vormen wel met elkaar combineren? Dan biedt een druppelvormig vloerkleed uitkomst: de ene zijde van het kleed heeft een rechte hoek terwijl de andere kant van het vloerkleed een zachte ronde vorm heeft.

vloerkleed voor of onder de bank advies Eijerkamp

3. vloerkleed onder of voor de bank

Wanneer je op zoek gaat naar een vloerkleed, kun je bij het bepalen van de afmetingen ook rekening houden met de plaatsing van de meubels ten opzichte van het kleed. Wil je al je meubels gedeeltelijk op het vloerkleed zetten, dan heb je vanzelfsprekend een groter kleed nodig dan wanneer het kleed voor de bank of tussen de meubels komt te liggen. Door het kleed zo’n 20 tot 30 centimeter onder je meubels te schuiven, verbind je alle losse elementen met elkaar en creëer je een knus en beknopt ziteiland in je woonkamer. Tevens zorgt deze positie van het vloerkleed ervoor dat de woonkamer optisch groter lijkt. Ook in een kleinere ruimte is het dus aan te raden de meubels gedeeltelijk op het kleed te plaatsen. 

Woontip
Leg je een vloerkleed onder je eettafel? Kies dan voor een kleed waar de tafel ruim op past. Ruim wil zeggen: 60 tot 70 cm afstand van de rand van het tafelblad tot de rand van het vloerkleed. Zo heb je genoeg ruimte om je eetkamerstoelen naar achter te schuiven zonder dat je ze van het kleed afschuift.

hoogpolige of laagpolige vloerkleden Eijerkamp

4. hoogpolige of laagpolige vloerkleden in verschillende materialen

Hoogpolig of laagpolig, van wol, katoen of sisal: vloerkleden zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende structuren en materialen. Een hoogpolig vloerkleed geeft je interieur in een handomdraai meer warmte en sfeer. Zeker in een interieur waarin strakke lijnen en harde materialen als staal, leer en kunststof de boventoon voeren, is een hoogpolig vloerkleed in een warme tint een echte sfeermaker. De losse, nonchalante structuur van zo’n kleed vormt een spannend contrast met moderne elementen. Daarnaast is een wollen kleed door zijn natuurlijke eigenschappen zeer onderhoudsvriendelijk, door het vettige laagje op het wol trekken kleden van dit materiaal nauwelijks vuil aan en zijn ze makkelijk te reinigen.

Woontip

Leg je een vloerkleed onder je eettafel? Kies dan voor een kleed waar de tafel ruim op past. Ruim wil zeggen: 60 tot 70 cm afstand van de rand van het tafelblad tot de rand van het vloerkleed. Zo heb je genoeg ruimte om je eetkamerstoelen naar achter te schuiven zonder dat je ze van het kleed afschuift.

En houd er rekening mee dat je kleed misschien wat sneller vies wordt dan het kleed dat je in de woonkamer gebruikt. Een laagpolig vloerkleed of een karpet van een natuurlijk materiaal als wol is eenvoudig te reinigen en daarmee prima geschikt voor onder de eethoek. Kies daarnaast ook voor een vloerkleed waarop je de eetkamerstoelen nog kunt verschuiven. Op een laagpolig vloerkleed schuif je eetkamerstoelen eenvoudig naar achter, maar op een hoogpolig kleed is dat lastiger. Kies je dus voor een hoogpolig vloerkleed in de eethoek? Dan zijn eetkamerstoelen op wielen aan te raden.

5. een vloerkleed passend bij jouw interieur en woonstijl

Vloerkleden zijn er niet alleen in allerlei verschillende afmetingen, vormen en materialen maar ook in tal van verschillende kleuren en dessins. Net als bij het kiezen van een nieuwe fauteuil of bank heb je ook bij de keuze voor een vloerkleed oneindig veel mogelijkheden. Mag het vloerkleed de blikvanger van je woonkamer of eethoek worden? Kies dan voor een kleurrijk kleed of een karpet met een uitgesproken dessin. Als het vloerkleed juist de verbindende factor in je interieur is, kun je het best kiezen voor een exemplaar in een kleur die perfect aansluit bij het kleurenpalet van de rest van je interieur. Nieuwsgierig welk vloerkleed het best bij jouw woonstijl past? In de vtwonen Stijl Studio’s, bekend van tv, vind je vloerkleden passend bij iedere woonstijl en in verrassende kleur- en materiaalcombinaties!

Woontip

Wil je dat het vloerkleed de verbindende factor in je interieur is en ga je liever niet voor een uitgesproken kleur of dessin, maar wil je het geheel wel iets spannender maken? Kijk dan naar de structuur van het vloerkleed. Een sisal vloerkleed of een hoogpolig, wollen vloerkleed in een effen kleur heeft door zijn bijzondere structuur een uitgesproken, maar toch basic uitstraling.

Meer vloerkleden? Kom naar onze woonwinkels!

Ontdek alle opbergmeubels bij Eijerkamp in Zutphen & Veenendaal. Met ruim 150 merken onder één dak voor wonen, slapen en design.

Winkels & openingstijden bekijk alle vloerkleden
woonwinkels Eijerkamp

Meer inspiratie voor je interieur?