Skip to content

Onderhoudsadvies houten meubels

Voor meubels worden veel verschillende houtsoorten gebruikt. Ieder met hun eigen specifieke eigenschappen en onderhoudswensen. Lees hier meer.

Onderhoudsadvies houten meubels

Wat je moet weten over het onderhoud van houten meubels

Jouw houten meubel is met zorg ontworpen en geproduceerd. Dat verdient natuurlijk zorgvuldig onderhoud. We hebben de onderhoudsadviezen en bijpassende onderhoudsproducten op een rijtje gezet. Dit in overleg met onze leveranciers en toonaangevende producenten van onderhoudsmiddelen. Zo blijven jouw lederen meubels een leven lang mooi. Onbehandeld hout kan op diverse manieren zijn/worden afgewerkt.

  • Olie - Oliën zijn bedoeld om het hout op een natuurlijke wijze te kleuren en te beschermen (met kleurende olie) of alleen om hout te beschermen (met kleurloze olie). Olie versterkt de natuurlijke kenmerken van het hout.
  • Lak - Lakken zijn bedoeld om hout te beschermen. Er bestaan kleurende en kleurloze lakken. Lak kent verschillende uitstralingen (glansgraden): zeer mat (matlak), halfmat, zijdeglans of glans.
  • Was - Wassen zijn bedoeld om hout op natuurlijke wijze te kleuren en te beschermen (met kleurende was) of alleen om hout te beschermen (met kleurloze was).
  • Beits - Beitsen zijn bedoeld om het hout te kleuren. Vervolgens wordt het gebeitste hout afgewerkt met een kleurloze lak, een meubelwas of een olie om het gebeitste hout te beschermen.
Onderhoudsadvies houten meubels
Onderhoudsadvies houten meubels
Onderhoudsadvies houten meubels

Algemene kenmerken van hout

Hout is een natuurproduct en onder invloed van vocht- en temperatuurverschillen “werkt” hout. Hierdoor kunnen scheuren en kieren ontstaan (o.a. bij teakhout). Hang tijdens de wintermaanden (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren. Op gelakte houten meubelen kunnen, door o.a. asbakken of kopjes, krassen ontstaan. Dit is op bijna geen enkele laklaag te voorkomen. Houd je zich aan de onderhoudsschema’s en gebruik onderzetters (geen rubberen onderzetters) en mogelijk viltjes (onder bijv. asbakken, vazen, etc.). Door invloed van licht/zonlicht zal hout na verloop van tijd verkleuren. Als je accessoires op het meubelstuk plaatst, verzet die dan regelmatig om te voorkomen dat het hout op deze plekken niet of anders op kleurt.

Nicole Ansink
Nicole Ansink
Interieuradviseur
Stijlvol Wonen
Goede conditie & houten meubels schoonmaken

Meubelen regelmatig afstoffen met een zachte, droge doek. Gebruik minimaal twee keer paar jaar een geschikt reinigingsmiddel en/of verzorgingsmiddel. Volg het onderhoudsschema zoals beschreven bij het aangeschafte onderhoudsmiddel.

Onderhoudsadvies houten meubels