Skip to content

5 tips voor verlichting boven de eettafel

Goede verlichting is onmisbaar in je interieur. Niet alleen omdat lampen echte sfeermakers zijn, maar voornamelijk ook om je interieur op een functionele manier te verlichten.

persoonlijk interieuradvies

Interieuradvies in onze woonwinkels

Onze interieuradviseurs helpen jou graag bij het kiezen van de juiste verlichting boven de eettafel. Meer weten over het interieuradvies in onze woonwinkels? Laat je informeren en inspireren!  

maak afspraak

Zeker een lamp boven de eettafel is qua sfeervolle én praktische verlichting onmisbaar: de eettafel is vaak de centrale plek in huis waar we eten, werken, de krant lezen en urenlang tafelen. Voor al deze verschillende momenten heb je passende verlichting nodig. Onze interieur adviseurs geven je 5 tips die helpen bij het kiezen van de juiste verlichting boven de eettafel.

interieuradvies verlichting boven de eettafel

1. Verlichting passend bij de functie van de eethoek

De eetkamer vervult vaak veel verschillende functies in het interieur; aan de eettafel doen we vaak veel meer dan alleen eten. Voordat je op zoek gaat naar verlichting, is het belangrijk om eerst te bedenken welke functies de eethoek allemaal vervult. Zit je er alleen ’s avonds te eten, dan heb je heel andere verlichting nodig dan wanneer de eettafel ook je werkplek is of de plek waar de kinderen spelen of huiswerk maken. Aan de hand van al deze verschillende functies kun je eenvoudig bepalen welke lampen wel én welke lampen niet geschikt zijn voor boven de eettafel.

WOONTIP
Is de eettafel de centrale plek in huis waar veel verschillende functies samenkomen, dan heb je op ieder moment van de dag andere verlichting nodig. Een lamp met dimmer biedt dan uitkomst. Wanneer je gezellig zit te tafelen verander je een heldere lamp gemakkelijk in warme sfeerverlichting.

interieuradvies verlichting boven de eettafel

2. Aantal hanglampen boven de eettafel

Eén grote blikvanger, twee bijzondere lampen naast elkaar of een groep van hanglampen in verschillende kleuren, materialen en afmetingen? De keuze voor hanglampen boven de eettafel is enorm. Dat kan lastig zijn, maar het biedt ook volop mogelijkheden om verschillende soorten verlichting met elkaar te combineren.

Zeker wanneer je een grote eettafel hebt, is een groep van 2, 3 of zelfs meer lampen een goede oplossing om voldoende licht te creëren in de eethoek. Kies je voor meerdere lampen boven de eettafel?Aan de hand van de afmetingen van de tafel bepaal je eenvoudig hoeveel lampen je nodig hebt en dus ook hoe ver de lampen uit elkaar moeten hangen. Kies je voor een oneven aantal lampen? Neem het midden van de tafel dan als uitgangspunt. Drie hanglampen boven een eettafel van 2 meter breed hangen op 50, 100 en 150 centimeter, gemeten vanaf de zijkant van de tafel. Door de lampen precies even ver uit elkaar te hangen, creëer je rust en symmetrie in de eethoek. Kies je voor twee lampen boven de eettafel? Hang de lampen dan op een derde en twee derde boven de tafel.

Woontip

Ga je voor een groep hanglampen boven de eettafel? Voor rust in je interieur kies je voor twee of drie dezelfde lampen. Mag de verlichting de blikvanger van de ruimte worden? Combineer dan verschillende kleuren, materialen en afmetingen. Voor een extra speelse twist hang je de lampen op verschillende hoogtes.

interieuradvies verlichting boven de eettafel

3. De ideale hoogte van verlichting boven de eettafel

Wanneer je aan tafel zit wil je niet verblind worden door een lamp boven de eettafel. De juiste hoogte van verlichting boven de eettafel is misschien wel het meest belangrijke aandachtspunt waar je rekening mee moet houden wanneer je je nieuwe hanglampen ophangt. Je wil namelijk niet dat de lampen te hoog hangen waardoor je steeds in het licht kijkt, maar je wil ook niet dat de lampen zo laag hangen waardoor je continu het gevoel hebt dat je onder de verlichting door of langs de lampen heen moet kijken.

De meest optimale hoogte om je hanglampen boven de eettafel op te hangen is gemiddeld tussen de 60 en 75 centimeter boven de tafel. Deze afstand wordt gerekend vanaf de bovenkant van het tafelblad tot de onderkant van de lampen. Om precies te bepalen welke hoogte voor jouw eethoek het meest geschikt is, kun je het best een aantal hoogtes proberen. Hang de lampen op, ga aan de tafel zitten en kijk hoe je de lichtval en de hoogte ervaart.

wandlampen of vloerlampen Eijerkamp

4. vloerlamp of wandlamp bij de eettafel

Hoewel een hanglamp boven de eettafel de meest voor de hand liggende keuze is, zijn er natuurlijk veel meer manieren om je eethoek sfeervol en functioneel te verlichten. Een grote vloerlamp is bijvoorbeeld perfect geschikt om een prachtig licht te schijnen over de eethoek. Kies dan bij voorkeur voor een hoge booglamp die tot het midden van de tafel rijkt. Zo heb je in het midden van de tafel voldoende licht om bijvoorbeeld de krant te lezen of te werken, maar heeft iedereen aan tafel, natuurlijk in zeker mate afhankelijk van de grootte van je eettafel, ook voldoende licht om gezellig te dineren en te tafelen. Wil je helemaal iets anders? Een wandlamp kan ook prima dienst doen als verlichting bij de eettafel. Kies je voor een wandlamp? Een lamp met een lange arm is hiervoor het meest geschikt.

5. verlichting in jouw woonstijl

Net als bij de keuze voor een bank, fauteuil of eetkamertafel heb je ook bij het kiezen van verlichting allerlei verschillende mogelijkheden. Aan de hand van jouw woonstijl kun je al snel een selectie van een lamp boven de eettafel maken die perfect past bij jouw eethoek. Heb je een robuuste houten eettafel? Dan versterkt een zwart metalen hanglamp de stoere uitstraling van je eethoek. Wordt jouw interieur gekenmerkt door een lichte basis in combinatie met natuurlijke materialen? Dan is een hanglamp van rotan of wit metaal een prachtige toevoeging. Nieuwsgierig welke woonstijl bij jou past? Neem een kijkje in onze vtwonen Stijl Studio’s, bekend van tv, met de nieuwste woonstijlen en verlichting van dit jaar.

Nieuwe verlichting boven de eettafel?

Hoe veel ideeën je ook hebt, het maken van keuzes en het creëren van een fijn thuis kan soms lastig zijn. Daarom staan onze interieuradviseurs 7 dagen per week voor je klaar in het Eijerkamp Advies Atelierin onze woonwinkels in Zutphen & Veenendaal voor persoonlijk interieuradvies binnen elke woonstijl en voor ieder budget.

Winkels & openingstijden persoonlijk interieuradvies
woonwinkels Eijerkamp