Skip to content

Tips voor eetkamerstoelen

Eetkamerstoelen met armleuning of stoelen zonder leuning, bekleed in stof of leer of liever van hout of kunststof: het aanbod eetkamerstoelen is enorm.

Interieuradvies in onze woonwinkels

Onze interieuradviseurs helpen jou graag bij het kiezen van de perfecte eetkamerstoelen voor jouw eethoek. Van zitcomfort tot woonstijl, kleuren en materialen. Laat je informeren en inspireren!  

maak afspraak

Fijn natuurlijk, maar met zoveel keuze is het soms een behoorlijke uitdaging om de juiste eetkamerstoel te kiezen. Met praktische richtlijnen wordt het een stuk gemakkelijker de juiste keuzes te maken. Onze interieuradviseurs helpen je in 5 stappen op weg om eetkamerstoelen te kiezen die perfect passen bij jouw eettafel, eethoek én je woonwensen.

1. De afmeting & vorm van de eettafel

De afmetingen en de vorm van de eettafel zijn de belangrijkste uitgangspunten bij de keuze voor de juiste eetkamerstoelen. Aan een lange, rechthoekige tafel maak je vanzelfsprekend heel andere keuzes dan aan een compacte ronde eettafel. Belangrijk is dat de verhouding tussen de tafel en het aantal stoelen altijd in balans is, dat wil zeggen: niet te veel stoelen aan de tafel, maar ook zeker niet te weinig.

2. Ruimte rond de eettafel

Niet alleen het formaat van de eettafel is van invloed op de keuze voor geschikte eetkamerstoelen, ook de ruimte van je eethoek is bepalend. Wanneer de eettafel parallel aan de muur staat heb je tussen de muur en de tafel voldoende ruimte nodig om te gaan zitten en weer uit de stoel op te staan: voor eetkamerstoelen zonder armleuningen heb je minstens 60 centimeter nodig om de stoel naar achter te schuiven en plaats te nemen. Heb je je oog laten vallen op eetkamerstoelen met armleuningen? Reken dan 75 centimeter.

Beperkte ruimte?

Is de ruimte rondom je eettafel beperkt? Dan is een eetkamerbank een goede optie. Een bank aan de eettafel neemt relatief weinig ruimte in beslag, maar biedt wel veel zitplaatsen. Je kunt de bank strak tegen de muur plaatsen zonder in te leveren op zitcomfort en zonder dat je in de knel komt met in- en uitstappen. Is er geen ruimte om de bank naar achter te schuiven? Kies dan wel voor een eetkamerbank zonder armleuningen, anders moet je de tafel steeds verschuiven als je wil gaan zitten.

3. Comfort van de eetkamerstoelen

Een eetkamerstoel met armleuningen of toch zonder? Kies je voor een stoel van kunststof of hout of ga je liever voor een zachte stoel met een bekleding in stof of leer? Deze keuzes dragen niet alleen bij aan de uitstraling van de stoel, maar zijn ook van grote invloed op het zitcomfort. Om het comfort van je eetkamerstoelen te bepalen, is het belangrijk om eerst na te gaan welke functies je eethoek allemaal moet vervullen. Zo is het een stuk eenvoudiger om de stoelen te kiezen die passen bij jouw woonwensen.

4. Gebruik van de eethoek

Is je eettafel alleen bedoeld om ’s morgens snel te kunnen ontbijten en ’s avonds te eten? Dan is het comfort van de stoelen voor jou misschien minder bepalend in de keuzes die je maakt. Is de eettafel de centrale plek in huis en wordt er niet alleen gegeten, maar ook urenlang getafeld, gewerkt en getekend door de kinderen dan zijn comfortabele stoelen vanzelfsprekend erg belangrijk. Hoewel een stoel in stof natuurlijk zachter zit dan een stoel van hout of kunststof, is het materiaal niet de meest bepalende factor als het gaat om zitcomfort. De armleuningen van de stoel zijn dit wel. Zeker wanneer je zit na te tafelen of te werken is het prettig om je armen te ondersteunen. Deze ondersteuning draagt bij aan een ergonomische zithouding en maakt dat je langer en comfortabeler in eenzelfde positie kunt zitten.

interieuradvies eetkamer inrichten Eijerkamp

5. Mix & match verschillende eetkamerstoelen

Hebben jij en je partner andere ideeën over hoe jullie ideale eetkamerstoel er uitziet? Lastig, maar het daagt ook uit om samen een mix van stoelen bij elkaar te zoeken. Natuurlijk kun je kiezen voor rust en eenvoud met een set van vier of zes dezelfde stoelen aan de eettafel, maar een combinatie van stoelen in verschillende vormen, kleuren en materialen biedt ook mogelijkheden om jullie beide woonwensen terug te laten komen in de eethoek én verschillende comforttypes met elkaar te combineren. Kies bijvoorbeeld voor een set van dezelfde stoelen in verschillende kleuren, of juist voor een set van verschillende stoelen in dezelfde kleurtinten. Zo creëer je eenheid, maar wel met een speelse twist.

Woontip

Ga je voor een combinatie van eetkamerstoelen? Mix en match niet alleen stoelen in diverse  kleuren en materialen maar varieer ook in stoelen met én zonder armleuning. Zo heb je extra comfort wanneer je dat wenst, maar houd je de eethoek ook luchtig.

Nieuwe eetkamerstoelen? Kom naar onze woonwinkels!

In onze woonwinkels vind je eetkamerstoelen die passen bij allerlei verschillende woonstijlen én kun je alle stoelen die je mooi vindt eindeloos met elkaar combineren. Net zo lang tot je een voor jullie ideale combinatie hebt gevonden. Zie je de stoelen liever in een groter geheel? In de vtwonen Stijl Studio’s vind je eetkamerstoelen in verschillende woonstijlen om je volop te inspireren.

Winkels & openingstijden bekijk alle vtwonen Stijl Studio's
woonwinkels Eijerkamp