Skip to content

De afmetingen van de eettafel

De ideale afmetingen van de eettafel worden op basis van verschillende wensen en eisen bepaald.

persoonlijk interieuradvies

Interieuradvies in onze woonwinkels

Onze interieuradviseurs beantwoorden al je woonvragen en helpen je graag met het inrichten van je eetkamer. Inclusief de mooiste meubelcombinaties, een indelingsplan en kleuren & materialen.

maak afspraak

Bij de keuze voor een nieuwe tafel is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de eethoek, de gezinssamenstelling en het aantal gewenste eetkamerstoelen rond de tafel. Op basis van deze drie factoren bepaal je gemakkelijk welke afmeting eettafel het best bij je past.

Lengte van de eettafel

De maten van de eettafel bepaalt vanzelfsprekend hoeveel personen er rond de tafel kunnen zitten. De meest ideale afmeting van een eettafel voor zes personen begint bij een lengte van twee meter. Een eetkamerstoel heeft gemiddeld 60 centimeter ruimte nodig in de breedte en daarnaast nemen de tafelpoten ook enkele centimeters ruimte in beslag. Ben je dus op zoek naar een zes persoons tafel? Kies dan het liefst voor een exemplaar voor twee meter lang, dan heeft iedereen voldoende ruimte om zijn stoel aan te schuiven en zit je elkaar niet in de weg tijdens het eten.

afmetingen eettafel interieuradvies Eijerkamp

Breedte van de eettafel

De meeste eettafels hebben standaard een breedte van 90 of 100 centimeter. Dit is genoeg om tegenover elkaar comfortabel en met voldoende ruimte voor borden, pannen en bestek te kunnen tafelen. Het bepalen van de juiste breedte van de eettafel is met name afhankelijk van de grootte van de eethoek. Zorg ervoor dat er altijd genoeg ruimte overblijft tussen de tafel en de muur om in de stoel te gaan zitten. Voor eetkamerstoelen zonder armleuningen heb je minstens 60 centimeter nodig tussen de tafel en de muur om de stoel naar achter te schuiven en plaats te nemen. Voor een eetkamerstoel met armleuning is dit ongeveer 75 centimeter.

afmetingen eettafel interieuradvies Eijerkamp

Afmetingen van een ronde eettafel

Voor de geschikte afmetingen van een ronde eettafel gelden natuurlijk andere vuistregel dan voor rechthoekige exemplaren. Een ronde tafel neemt relatief weinig ruimte in, maar biedt met een diameter van 140 centimeter wel voldoende zitplaatsen om met zes personen te kunnen tafelen. Iedere tien centimeter extra biedt plaats aan een persoon meer. Houd er ook bij de afmetingen van een ronde tafel rekening mee dat de stoelen nog naar achter moeten kunnen schuiven. Wanneer de ruimte tussen de tafel en de muur beperkt is, is een exemplaar met een centrale voet een goede oplossing: aan zo’n ronde tafel kun je, ook in een kleinere ruimte, gemakkelijk plaatsnemen.

Een nieuwe eettafel Die past in jouw interieur?

Er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe eettafel. Ons team van 15 interieuradviseurs staat 7 dagen per week in onze woonwinkels voor je klaar om al jouw woonvragen te beantwoorden. Twijfel je over de afmetingen, vind je het lastig om voor eettafel voor jouw eethoek te kiezen of heb je andere vragen over de indeling van de woonruimte? In een persoonlijk interieuradvies op maat denken we graag met je mee en maken we de mogelijkheden visueel op een voor jou getekende plattegrond.

Winkels & openingstijden persoonlijk interieuradvies
woonwinkels Eijerkamp