Skip to content

Onderhoudsadvies lederen meubels

Voor meubels worden veel verschillende leersoorten gebruikt. Ieder met hun eigen specifieke eigenschappen en onderhoudswensen. Lees hier meer.

Lederen banken

Wat je moet weten over het onderhoud van lederen meubels

Jouw leren product is met zorg ontworpen en geproduceerd. Dat verdient natuurlijk zorgvuldig onderhoud. We hebben de onderhoudsadviezen en bijpassende onderhoudsproducten op een rijtje gezet. Dit in overleg met onze leveranciers en toonaangevende producenten van onderhoudsmiddelen. Zo blijven jouw lederen meubels een leven lang mooi.

Onderhoudsadvies lederen meubels

Vol-aniline leder Ongelakt leertype

Vol-aniline leder is een ongelakt leertype, want dit is de meest natuurlijke lederhuid die er bestaat. Dit mooie en exclusieve leder (nerfleder) krijgt in de looierij uitsluitend een “door en door” kleurbehandeling. Dit type leder is in verhouding tot gelakt leder wel gevoeliger voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten. Hierdoor is het noodzakelijk om dit type leder vanaf het begin goed te blijven beschermen en verzorgen.

Onderhoudsadvies lederen meubels

Semi-aniline leder Gelakt leertype

Semi-aniline leder is een gelakt leertype, want dit type leder is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag (dunne laklaag). Deze voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling, waardoor dit leertype praktisch in gebruik is. Semi-aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog redelijk goed zichtbaar zijn.

Gedekverfd leder

Gedekverfd leder is een gelakt leertype, want deze is voorzien van een gepigmenteerde en dekkende finishlaag (laklaag). Ook wordt er soms een prent (structuur) in het leder aangebracht om het leder enigszins te verfraaien! Bij gedekverfd leder vallen natuurlijke oneffenheden in de huid minder of niet op. De beschermlaag biedt extra bescherming, waardoor dit type leder zeer praktisch in gebruik is.

Natuurlijk leder

Natuurlijk leder is een stoer leder. Iedere huid is uniek, dus elk meubel ook. Kleur en structuurafwijkingen zijn altijd aanwezig. Ook oneffenheden zoals littekens, mestplekken en insectenbeten verhogen de charme van dit natuurproduct en dient dan ook geaccepteerd te worden. Vermijd hittebronnen als radiatoren en zonlicht om uitdroging en/of verkleuring te beperken. Houd er rekening mee dat spijkerbroeken kunnen afgeven. Plooivorming van leder is onvermijdelijk. Natuurlijk leder soorten zijn o.a.: Bonanza, Rancho, Old Saddle, Highland Wildleder, Silk, Kenia, Luxor.

Microleder

Het microleder is een ledersoort die gemaakt is van de eerste split van de runderhuid, waarop een zéér dunne microvezel bovenlaag is geperst. Deze bovenlaag geeft het leder een twee-kleuren nuance, waardoor een warm en sfeervol effect bereikt wordt. Gemorste vloeistoffen dien je echter wel direct te absorberen met een droge doek. Hard poetsen of schrobben over het leder is ten zeerste af te raden. Het leder kun je desgewenst schoonmaken door rustig over het leder te wrijven met een zachte droge of lichtelijk bevochtigde doek. Directe aanraking met een warmtebron of blootstelling aan langdurig zonlicht dien je, zoals bij alle ledersoorten, te vermijden. Microleder soorten zijn o.a.: Tasan, Amazone, Congo,Atlantic 60.

Kunstleder

Kunstleder is niet van echt leder te onderscheiden. Kunstleder is soepel, beresterk en niet van echt leder te onderscheiden door de onregelmatige nerf. Kunstleder mag alleen gereinigd worden met water en nooit met schoonmaakmiddel (of achtergebleven restjes hiervan in een doek). Kunstleder soorten zijn o.a.: Moreno, Tatra, PU leder, Vintage lederlook.

Nicole Ansink
Nicole Ansink
Interieuradviseur
Stijlvol Wonen
Algemene kenmerken & plooivorming

Leder is vaak in het begin wat stugger, gladder en strakker. Leder past zich aan en rekt altijd mee, waardoor plooivorming kan ontstaan. Plooivorming zal toenemen totdat de optimale zachtheid van foam, veringbanden en watten is bereikt. Hoe harder de vering, hoe gladder het leder. Hoe zachter het zitmeubel, hoe meer plooien er kunnen ontstaan.

Onderhoudsadvies lederen meubels

Lederen meubels in goede conditie

  • Voorkom directe bestraling van zonlicht i.v.m. verkleuring;
  • Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen (ritssluitingen, gespen etc.);
  • Oppassen met spijkerbroeken/jeans i.v.m. kleurafgifte;
  • Oppassen met nagellak remover, haarlak, gel, lijm en andere vluchtige producten;
  • Meubels niet te dichtbij een verwarmingsbron plaatsen (ca. 30cm is voldoende) i.v.m. uitdroging;
  • Laat liever geen huisdieren op het zitmeubel i.v.m. beschadigingen.

All in House service 7 jaar zorgeloos genieten

Naast de CBW en Eijerkamp garantie is, tegen een aantrekkelijke meerprijs, 7 jaar All in House garantie mogelijk. Je krijgt dan service op de meeste vlekken en beschadigingen, professionele hulp bij klachten over de meubelconstructie, losse veren, overmatig inzakken van kussens etc. en service bij calamiteiten zoals losgeraakte stiknaden, knopen, overmatig plooien van bekledingsstof.

alles over All in House Onderhousadvies andere materialen
Onderhoudsadvies lederen meubelen