Skip to content

Zó richt jij een kleine eetkamer in

Misschien voelt het als een onmogelijke opgave: een kleine eetkamer inrichten. En toch kan het! Hoe je dat aanpakt? Wij delen vijf tips hoe jij jouw smalle eetkamer kunt omtoveren tot 'n stijlvolle, gezellige én functionele plek. Lees snel verder en laat je inspireren!

persoonlijk interieuradvies

Interieuradvies in onze woonwinkels

Onze interieuradviseurs beantwoorden al je woonvragen en helpen je graag met het inrichten van je eetkamer. Inclusief de mooiste meubelcombinaties, een indelingsplan en kleuren & materialen.

maak afspraak

1. Kies een eettafel in de juiste vorm en formaat

Kies in een compacte eetkamer voor een eettafel in efficiënte vormen én die past bij de grootte van je eetkamer. Wil je ruimte besparen en een gezellige sfeer creëren? Ga voor een ronde of ovale tafel. Deze nemen minder ruimte in beslag dan een vierkante of rechthoekige eettafel. Naast een ronde of ovale eettafel, is een uitschuifbare eettafel ook een favoriet voor een kleine eetkamer. Deze tover je in een handomdraai om tot een groter exemplaar, waar meer mensen aan kunnen zitten. Wil je zo veel mogelijk stoelen kwijt aan de tafel? Kies dan voor een onderstel met één poot in het midden!

2. Slimme stoelkeuze in de juiste vorm en formaat

Style de tafel af met bijpassende eetkamerstoelen. Niet alleen qua stijl, maar ook qua formaat en vorm. Het is namelijk wel zo fijn om voldoende ruimte te hebben om comfortabel te kunnen zitten, dus zorg ervoor dat stoelen niet té omvangrijk zijn en gemakkelijk kunnen worden aangeschoven. Ga bijvoorbeeld voor slanke stoelen zonder armleuningen of voor een luchtige draaistoel. Houd er daarnaast rekening mee dat niet iedere eetkamerstoel even breed is. Het is een cliché, maar meten is weten. Sla ook ergens een paar mooie klapstoelen op. Deze stoelen kunnen makkelijk opgeborgen worden maar ook weer aangeschoven worden voor een uitgebreid diner!

3. Creëer een lichte en luchtige uitstraling

De regel die in alle kleine woonruimtes geldt: houd het licht en luchtig. Meubels op hoge, dunne poten geven namelijk een ruimtelijk effect en laten het optisch groter lijken. Deze handige regel geldt ook voor kleur in een compacte eetkamer. Kies voor lichte kleuren op de muren en 't plafond. Geen fan van wit? Je kunt ook rust behouden met mooie pastelkleuren zoals beige, taupe, zachtroze of mintgroen. Gebruik daarentegen warme, gezellige tinten in woonaccessoires en verlichting om een uitnodigende sfeer te creëren. Hang bijvoorbeeld een statement hanglamp boven de eettafel zodat dit een stralend middelpunt is!

4. Houd het georganiseerd en opgeruimd

Wanneer je beschikt over een kleine eethoek, is het belangrijk om vooral te kijken naar de ruimte die je wél hebt. Gebruik bijvoorbeeld de hoogte van de ruimte door wandplankjes op te hangen of een hoge, smalle opbergkast neer te zetten. Zo kun jij jouw mooiste woonaccessoires, waardevolle souvenirs of favoriete boeken tentoonstellen zonder dat het rommelig oogt. Tip: hang een spiegel op een plaats, bijvoorbeeld tegenover een raam, om het natuurlijke licht te weerkaatsen en de ruimte optisch te vergroten. Benut daarnaast de ruimte optimaal door te kiezen voor multifunctionele meubels zoals een eetkamertafel met lades. Of wat dacht je van een eetkamerbank met ingebouwde opbergruimte? Handig!

5. Tafel op hoog niveau met een bartafel

Heb je écht geen ruimte voor een tafel in de eetkamer, dan kun je natuurlijk overwegen om een keuken met een bar te nemen. Verhoog bijvoorbeeld een stuk van het aanrecht in de keuken met een extra werkblad. Barkukken, krantje en cappuccino erbij en voilà, je hebt je eigen ontbijtbar! Geen zin om je keuken te verbouwen of is het niet mogelijk om het aanrecht te verhogen? Geen zorgen, je kunt ook kiezen voor een losse bartafel. Bijkomend voordeel is dat je de barkrukken helemaal onder de bartafel kunt schuiven. Daarnaast creëer je met een bartafel een gezellige sfeer in de eethoek, want bartafels voelen vaak wat ontspannender en informeler aan.

Nieuwe eetkamer inrichting? Kom naar onze woonwinkels!

Ontdek alle meubels voor de woonkamer bij Eijerkamp in Zutphen & Veenendaal. Met ruim 150 merken onder één dak voor wonen, slapen en design.

Winkels & openingstijden ontdek alle woonstijlen
woonwinkels Eijerkamp