Skip to content

Eetkamer Inrichten

Gezellig tafelen, de dag bespreken, werken, knutselen en huiswerk maken: de eetkamer heeft in veel interieurs een centrale plek in huis en vervult vaak, naast eten, een breed scala aan andere woonfuncties.

interieuradvies eetkamer inrichten Eijerkamp
persoonlijk interieuradvies

Interieuradvies in onze woonwinkels

Onze interieuradviseurs beantwoorden al je woonvragen en helpen je graag met het inrichten van je eetkamer. Inclusief de mooiste meubelcombinaties, een indelingsplan en kleuren & materialen.

maak afspraak

We starten er de dag met een goed ontbijt en sluiten iedere dag af tijdens het avondeten. Juist daarom is het zo belangrijk dat deze ruimte in huis een plek is waar je graag bent en waar je je op ieder moment van de dag comfortabel voelt. Of dat nu overdag in de stralende zon is of ’s avonds sfeervol met de verlichting aan.

interieuradvies eetkamer inrichten Eijerkamp

1. bepaal de functies van je eetkamer

Voor je begint met het inrichten van de eetkamer is het belangrijk om te bepalen aan welke woonwensen je eethoek moet voldoen. Wil je er alleen eten en af en toe een kop koffie drinken? Of is de eettafel de centrale plek in huis en wil je er ook kunnen werken, uitgebreid tafelen en een plek creëren waar de kinderen huiswerk maken of tekenen? Het antwoord op deze vragen is niet alleen een goede leidraad voor het kiezen van de juiste tafel, maar helpt je ook met keuzes voor voldoende opbergruimte, comfortabele stoelen én de juiste verlichting. Al je woonwensen vormen de basis voor de beslissingen die je maakt voor de inrichting: van eettafel tot comfortabele eetkamerstoelen en van opbergruimte tot lichtplan.

interieuradvies eetkamer inrichten Eijerkamp

2. Eettafel in het juiste formaat

Als je prioriteitenlijst compleet is, kun je op zoek naar een eettafel die aansluit bij je woonwensen en de ruimte van de eethoek. Zit je ’s avonds graag uitgebreid aan tafel, maar wil je ook kunnen werken aan de eettafel? Dan is een grote rechthoekige eettafel een goede optie. Is de ruimte in je eetkamer beperkt? Kies dan voor een compacter formaat tafel: een ronde tafel neemt relatief weinig ruimte in, maar biedt met een diameter van 140 centimeter wel voldoende zitplaatsen om met zes personen te tafelen. Heb je weinig ruimte in de eetkamer, maar wil je in het weekend wel uitgebreid met vrienden en familie kunnen eten? Kies dan voor een uitschuifbare tafel. Zo pas je de eethoek eenvoudig aan naar het moment en heb je altijd de keuze uit een ruimtebesparende, compacte eettafel of een ruime tafel waaraan je moeiteloos in groot gezelschap kan dineren.

Woontip

Ronde vormen doorbreken de rechte lijnen in een interieur en maken je eethoek sfeervol en behaaglijk. Juist in een moderne keuken komt een ronde of ovalen tafel met zachte, organische vormen goed tot zijn recht. Extra voordeel: tafels in deze vormen nemen relatief weinig ruimte in maar bieden volop zitgelegenheid!

interieuradvies eetkamer inrichten Eijerkamp

3. Op zoek naar eetkamerstoelen

Wanneer de keuze voor een eettafel is gemaakt, kun je op zoek naar eetkamerstoelen die passen bij je woonwensen. Wanneer je lang wil tafelen of veel thuiswerkt zijn comfortabele eetkamerfauteuils waarin je een goede zithouding in aan kunt nemen van groot belang. Denk bij de keuze voor stoelen niet alleen na over het model, maar verdiep je ook in verschillende materialen. Met kinderen zijn stoelen van bijvoorbeeld kunststof of andere gemakkelijk te reinigen materialen misschien een slimmere keuze dan gestoffeerde eetkamerstoelen. Natuurlijk kun je ook gaan voor een verrassende mix van stoelen in verschillende kleuren, materialen en modellen met én zonder armleuningen.

interieuradvies eetkamer inrichten Eijerkamp

4. Multifunctionele verlichting in de eetkamer

Net als bij de keuze voor de eettafel en stoelen is ook de juiste verlichting in de eetkamer grotendeels afhankelijk van je wensenlijst. Wanneer de eethoek alleen wordt gebruikt om sfeervol te dineren, maak je heel andere keuzes dan wanneer je ook aan de tafel werkt of de krant lees tijdens het ontbijt. Als je aan de eettafel diverse functies laat samenkomen, is een hanglamp met een dimfunctie altijd een goed uitgangspunt: zo kun je kiezen uit veel verschillende modellen en kun je de lichtsterkte precies aanpassen naar het moment van de dag of de activiteit. Heb je een gezellig diner? Dan dim je het licht naar een warme, zachte tint. Zit je de krant te lezen en heb je daarbij meer licht nodig? Dan hoog je de lichtintensiteit gemakkelijk op.

Woontip

Houd bij het kopen van nieuwe verlichting altijd de afmetingen van de tafel in je achterhoofd. Heb je een grote tafel? Kies dan voor een grote lampenkap die het licht over een groot gedeelte van de tafel verspreid of voor twee of drie kleinere lampen naast elkaar. Zo heb je op iedere zitplaats altijd voldoende licht.

interieuradvies eetkamer inrichten Eijerkamp

5. Opbergruimte voor in de eetkamer

Tafellinnen, servies, je werkspullen en speelgoed van de kinderen: de eetkamer is een van de ruimtes in huis waar veel functies samen komen en waar je wellicht ook opbergruimte nodig hebt. Zijn het vooral praktische dingen die je op wilt ruimen? Dan is een ruime opbergkast met gesloten deuren of lades een goede keuze: hierin berg je alles uit het zicht op en zo houd je de eetkamer netjes. Heb je een prachtig servies dat gezien mag worden? Kies dan voor een open (buffet)kast, eventueel met glazen deuren, om het servies en andere persoonlijke accessoires een prominente plek te geven.

Woontip

Heb je spullen die je graag uit het zicht opruimt maar ook een prachtig servies van oma? Een buffetkast met gesloten onderkant en glazen bovenkant biedt plaats aan je werkspullen en speelgoed maar ook aan het prachtige servies van oma en bijzondere accessoires die je in de loop van de jaren hebt verzameld.

Nieuwe eetkamer inrichting? Kom naar onze woonwinkels!

Ontdek alle meubels voor de eetkamer bij Eijerkamp in Zutphen & Veenendaal. Met ruim 150 merken onder één dak voor wonen, slapen en design.

Winkels & openingstijden ontdek alle woonstijlen
woonwinkels Eijerkamp