Skip to content

Alles over plooivorming bij zitmeubelen

Zitmeubels kunnen te maken krijgen met plooivorming. Plooivorming is een heel normale eigenschap van zitmeubels, het type vulling van het zitmeubel heeft hier ook veel mee te maken. Plooivorming doet niks af aan de kwaliteit van een meubel en zorgt juist voor méér kwaliteit omdat stiknaden hierdoor niet/nauwelijks gaan scheuren.

Hoe ontstaat plooivorming?

Wanneer een nieuw zitmeubel bij je thuis komt vertoont het meubel nog geen plooivorming. Dit ontstaat in de eerste drie tot zes maanden bij het gebruik van het zitmeubel. Dit komt doordat de vulling van de bank en/of fauteuil door belasting wat inzakt totdat het na drie tot zes maanden zijn ultieme zitcomfort bereikt. Door het inzakken komt er wat ruimte vrij tussen de bekleding en het schuim/de vulling. Deze ruimte zorgt ervoor dat de bekleding zichtbare plooien krijgt op het zit- en rugvlak.

Is plooivorming slecht of erg?

Plooivorming is dat slecht of erg?

Plooivorming is een normale eigenschap van zitmeubelen. Plooivorming is nooit te voorkomen en is juist een teken van goede kwaliteit en constructie. Als er namelijk helemaal geen plooivorming op jouw meubel zou zitten dan bestaat de kans dat de stiknaden gaan scheuren omdat de stof te strak is gespannen en er teveel druk komt op deze naden. De grootte van de plooien is wel afhankelijk van een aantal factoren namelijk: het type bekleding, de hardheid van de bekleding en de grootte van ieder zitvlak. In sommige gevallen kan het zijn dat er teveel plooivorming ontstaat. Indien je hierover twijfelt kun je altijd een servicemelding indienen via deze link.

Plooivorming leer

Plooivorming leder/leer

Wanneer de vulling van het zitmeubel na verloop van tijd wat zachter wordt zal er wat ruimte ontstaan tussen het schuim en het leder/leer. Leer is een natuurproduct en zal zich dus aanpassen en mee rekken. Vooral bij het opstaan merk je waarschijnlijk dat er veel plooien ontstaan omdat de vulling is ingedrukt. Bij leder is dit vaak meer zichtbaar dan bij stof. De plooiing is ook afhankelijk van het type vulling en de vering van het zitmeubel. Hoe harder de vering & vulling is van het zitmeubel, hoe gladder het leer blijft. Naast de vulling/vering heeft ook de dikte van het leder invloed op de plooivorming. Bij dikkere leersoorten zullen de plooien wat stugger zijn en meer een golvend uiterlijk hebben. Een dunnere leersoort heeft ook fijnere plooien.

Plooivorming kunstleer

Plooivorming Kunstleer

Kunstleder (ook wel lederlook genoemd) heeft de eigenschap dat het minder elastisch is dan natuurlijk leer. Na het uitrekken veert het kunstleer weer slecht terug. Hierdoor plooit kunstleer meer dan stof en leder. Bij harde meubels (met harde kern/vulling) hoeft de bekleding niet erg veel te rekken en is de plooivorming bij kunstleder dus wat minder. Bij zachte meubels (met zachte kern/vulling) is er wel veel rek nodig en ontstaat er veel ruimte tussen de vulling en de bekleding. En in de wetenschap dat kunstleder slecht terugvalt/minder elastisch is, ontstaat er dus wat extremere plooivorming. Kunstleder bij zachte zitmeubels raden wij dan ook niet altijd aan.

Plooivorming beïnvloeden

Plooivorming is niet te voorkomen maar tot op een zekere hoogte wel te beïnvloeden. Hieronder een aantal tips hiervoor:

  • Het advies is om in de eerste drie maanden regelmatig te wisselen van zitplek. Hierdoor zorg je ervoor dat iedere plek gelijk wordt belast en wordt ingezeten. Hierdoor krijg je geen zichtbare verschillen in zitvlakken.
  • Wanneer je losse kussens hebt, raden wij aan om deze met regelmaat op te schudden. Dit met name bij vullingen bestaande uit losse vezels, vlokken of veren. Door dit soort kussens goed op te schudden, worden ze weer gelijk verdeeld en komen de kussens weer terug in de oorspronkelijke vorm. Maar ook hier geldt, plooivorming is en blijft een normale eigenschap van zitmeubelen. Het is dus niet te voorkomen dat er plooivorming en/of kuilvorming ontstaat na een langere periode.
  • Wanneer er teveel plooivorming ontstaat is het mogelijk om de stof op te spannen of een losse vulling op te vullen. Valt de plooivorming binnen de marge én buiten de garantieperiode? Dan worden hier kosten voor in rekening gebracht. Mocht je gebruik willen maken van deze service, dan kun je dit indienen op deze pagina.

All in House Service 7 jaar zorgeloos genieten

Naast de CBW en Eijerkamp garantie is, tegen een aantrekkelijke meerprijs, 7 jaar All in House garantie mogelijk. Je krijgt dan service op de meeste vlekken en beschadigingen, professionele hulp bij klachten over de meubelconstructie, losse veren, overmatig inzakken van kussens etc. en service bij calamiteiten zoals losgeraakte stiknaden, knopen, overmatig plooien van bekledingsstof.

alles over All in House Onderhoudsadvies andere materialen
Onderhoudsadvies lederen meubelen