Skip to content

Onderhoudsadvies meubels van stof

Voor meubels worden veel verschillende textiele bekledingssoorten gebruikt. Ieder met hun eigen specifieke eigenschappen en onderhoudswensen. Lees hier meer.

Onderhoudsadvies textiele meubels

Wat je moet weten over het onderhoud van textiele meubels

Jouw textiele meubel is met zorg ontworpen en geproduceerd. Dat verdient natuurlijk zorgvuldig onderhoud. We hebben de onderhoudsadviezen en bijpassende onderhoudsproducten op een rijtje gezet. Dit in overleg met onze leveranciers en toonaangevende producenten van onderhoudsmiddelen. Zo blijven jouw lederen meubels een leven lang mooi.

Onderhoudsadvies textiele meubels

Meubelstoffen Synthetische materialen

Vezels die niet in de natuur voorkomen, maar langs kunstmatige weg door de mens zijn vervaardigd. Een kunstmatige vezel (microvezel) kan zowel van plantaardige (bijv. viscose), minerale als synthetische grondstof worden vervaardigd. Voorbeelden zijn polyester, polyamide (nylon), polyurethaan, acryl etc. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is dat de vlekgevoeligheid en de lichtechtheid meestal beter is dan bij natuurlijke vezels.

Onderhoudsadvies textiele meubels

Meubelstoffen Natuurlijke materialen

Stoffen die gemaakt worden van materialen uit de natuur. Een eigenschap van natuurlijke vezels is dat deze iets vlekgevoeliger en iets minder lichtecht zijn dan bij synthetische vezels. Hier tegenover staat dat deze stoffen meer ademen en een warmere touch hebben. Voorbeelden van natuurlijke materialen: katoen, wol, zijde en linnen. Let op! Er bestaan natuurlijk ook vele stoffen die qua samenstelling uit een combinatie van bovengenoemde materialen bestaan (bijvoorbeeld een stof kan voor 50% uit katoen en voor 50% uit polyester bestaan).

Onderhoudsadvies textiele meubels

Algemene kenmerken & plooivorming

Door invloed van licht/zonlicht zal textiel altijd (iets) verkleuren. Katoen verkleurt het meest en wol zal het minst verkleuren. Stoffen zijn zeer verschillend. De elasticiteit van textiel hangt af van de manier van weven en de vezels die in de garens zijn gebruikt. Meubels krijgen te maken met plooivorming als gevolg van het gebruik ervan. De mate van plooivorming wordt beïnvloed door een aantal eigenschappen van de vullingen en het gekozen bekledingsmateriaal. Plooivorming is een gangbaar verschijnsel bij elk gestoffeerd meubel en doet niet af aan de kwaliteit ervan. Bovendien zijn plooien functioneel, omdat deze de naden ontlasten.

Onderhoudsadvies textiele meubels

Textiele meubelen in goede conditie

Directe bestraling van zonlicht voorkomen i.v.m. verkleuring. Wekelijks het meubel stofzuigen met de stofzuiger(borstel). Losse kussens in een meubel, maandelijks omdraaien. Gemorste vloeistoffen direct verwijderen met een doek of tissue. Gemorste vaste stoffen (bijv. ketchup) direct verwijderen met een lepel. Laat geen huisdieren op jouw zitmeubelen i.v.m. beschadigingen. Om het volume van jouw donzen kussens zo goed mogelijk te houden adviseren wij deze regelmatig (wekelijks) op te schudden / kloppen.

Bescherm jouw nieuwe meubelen tegen vlekken en kies daarom bij aanschaf van een nieuw textiel meubel voor All-in House Service.

All in House Service 7 jaar zorgeloos genieten

Naast de CBW en Eijerkamp garantie is, tegen een aantrekkelijke meerprijs, 7 jaar All in House garantie mogelijk. Je krijgt dan service op de meeste vlekken en beschadigingen, professionele hulp bij klachten over de meubelconstructie, losse veren, overmatig inzakken van kussens etc. en service bij calamiteiten zoals losgeraakte stiknaden, knopen, overmatig plooien van bekledingsstof.

alles over All in House Onderhoudsadvies andere materialen
Onderhoudsadvies lederen meubelen