Skip to content

Alles over zitcomfort

Je hebt een nieuw zitmeubel gekocht en gaat voor de eerste keer zitten. Het valt je op dat je nieuwe zitmeubel anders zit dan dat je hebt ervaren op onze showroom. Dit komt omdat de vullingen van het nieuwe zitmeubel aan het begin harder zijn dan deze horen te zijn.

Alles over zitcomfort

Waarom zit je nieuwe zitmeubel 'te hard'?

Afhankelijk van het type vulling en het gebruik wordt de zitting zo’n 15-20% zachter. Dit is een normaal verschijnsel en dit zegt niets over de kwaliteit van het meubel. Het roept vaak wel vragen op wat begrijpelijk is. Het zitmeubel wordt dan vaak als niet prettig bevonden omdat deze ‘te hard’ zit of dat men een verandering merkt doordat de vulling na verloop van tijd zachter wordt en inzakt. Het inzakken ontstaat doordat er bij de productie van het schuim veel lucht opgesloten wordt en deze nog moet ontsnappen. Als de ‘cellen’ in het schuim eenmaal geknapt zijn, komt de lucht vrij en kunnen de cellen ingeduwd worden.

Waarom moet een zitmeubel ingezeten worden?

Waarom moet een zitmeubel ingezeten worden?

Om het ideale zitcomfort te bereiken moet het zitmeubel eerst worden ‘ingezeten’, dit noemen we de ‘inzitperiode’. Afhankelijk van het gebruik en het type vulling duurt dit enkele weken tot maanden. In die eerste periode zit het nieuwe zitmeubel dan ook wat harder, steviger en/of hoger. Dit is een niet te voorkomen product-gebonden eigenschap. Vaak krijgen we te horen dat het zitcomfort erg verschilt met de ervaring in onze showroom. Over het algemeen worden onze showroom modellen veel gebruikt en getest door klanten in onze winkels. De zitting zal na verloop van tijd door het eigen gebruik hetzelfde zitcomfort krijgen dan in onze showrooms.

Is het inzakken van vullingen een normale eigenschap?

Is het inzakken van vullingen een normale eigenschap?

Na mate de inzitperiode volgt gaan de vullingen van jouw zitmeubel inzakken. Dit hoort bij het inzitten en is een normale eigenschap van het zitmeubel. Hierdoor kan ook plooivorming ontstaan, informatie over plooivorming. Bij sommige modellen wordt ook gebruik gemaakt van watten of vlokken. Deze liggen bovenop de vulling en geven de bank een losser uiterlijk en een lounge effect waarbij je meer ‘’in de bank zit’’. Een normale eigenschap bij dit soort vullingen is dat het kussen niet kaarsrecht loopt maar juist een soort zitkuiltje heeft. Hierdoor ontstaat ook meer plooivorming.

Wanneer neemt de hardheid af?

Wanneer neemt de hardheid af?

Elk schuim zal na het inzitten nog langzaam in hardheid afnemen, dit gaat na het inzitten wel langzamer. Na het inzakken komt de kwaliteit van het schuim beter naar voren. Tevens zal een koudschuim minder snel in hardheid afnemen dan een standaard polyester schuim. Omdat schuim wel minder hard wordt maar altijd terugkomt naar zijn oorspronkelijke vorm, zullen er geen (of nauwelijks) zitkuilen ontstaan bij zitmeubelen zonder watten, veren en/of vlokken. Wel kan het zijn dat de bekleding oprekt en hierdoor plooivorming ontstaat. 

Informatie over de vering en tips voor een optimaal zitcomfort

  • Om de zittingen bij te houden is het goed om het kussen af en toe op te kloppen zodat deze beter in vorm blijft. Het is de bedoeling dat dit vanaf het begin gebeurt en structureel wordt bijgehouden.
  • Naast het type schuim is ook de vering van het zitmeubel van belang voor de mate van inzakken van de vullingen. Ga voor een Pocket-, nosag-, en bonellvering deze veringen zorgen ervoor dat de kussens het minst snel inzakken. Sporadisch worden er nog elastische singelbanden gebruikt, in dit geval zak je meer in het zitmeubel.

All in House Service 7 jaar zorgeloos genieten

Naast de CBW en Eijerkamp garantie is, tegen een aantrekkelijke meerprijs, 7 jaar All in House garantie mogelijk. Je krijgt dan service op de meeste vlekken en beschadigingen, professionele hulp bij klachten over de meubelconstructie, losse veren, overmatig inzakken van kussens etc. en service bij calamiteiten zoals losgeraakte stiknaden, knopen, overmatig plooien van bekledingsstof.

alles over All in House Onderhoudsadvies andere materialen
Onderhoudsadvies lederen meubelen