Skip to content

5 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust draagt bij aan een gezond en energiek leven. Na een nacht goed slapen word je uitgerust wakker en voel je je fit.

tips goede nachtrust Eijerkamp

Lang niet iedereen geniet iedere nacht van een goede nachtrust. Stress, lichamelijke klachten en zelfs vermoeidheid kunnen slaapproblemen veroorzaken en ervoor zorgen dat je slecht in slaap kan komen, onrustig slaapt of zelfs helemaal niet kan slapen. Met handige tips om goed te slapen kun je jouw nachtrust eenvoudig verbeteren zodat je beter slaapt en elke dag energiek en uitgerust uit bed stapt.

tips goede nachtrust Eijerkamp

1. De juiste matras en een goed hoofdkussen

Een goede nachtrust begint met het juiste matras en een hoofdkussen dat precies bij jouw postuur en slaaphouding past. Een optimale nachtrust wordt voor 70% bepaald door de matras waar je op ligt. Past je matras niet goed bij je postuur en slaaphouding, dan is de kans dat je goed slaapt en van een optimale nachtrust geniet gelijk een stuk kleiner. Hetzelfde geldt voor het hoofdkussen waar je op slaapt, is deze te hard of juist te zacht dan slaap je onrustiger en heb je per nacht minder uren diepe slaap dan wanneer je matras en kussen precies bij jouw lichaam passen.

De keuze voor een goed matras en bijpassend hoofdkussen is van veel verschillende factoren afhankelijk. Om een matras en hoofdkussen te vinden dat past bij jouw slaapwensen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is dat je slaaphouding: de keuze voor een matras en kussen dat voor jou prettig aanvoelt is in grote mate afhankelijk van hoe je het liefst slaapt. Slaap je het liefst op je buik? Dan maak je andere keuzes dan wanneer je een rugslaper of zijslaper bent.

tips goede nachtrust Eijerkamp

2. Een goede nachtrust met een comfortabel dekbed

Het belang van een goed dekbed wordt vaak onderschat. Toch maakt het juiste dekbed een groot verschil. Met een dekbed dat past bij jouw lichaams- en slaapkamertemperatuur merk je al snel dat je beter en dieper slaapt. Kijk daarnaast ook wat je prettig vindt liggen: mag een dekbed zwaar en dik zijn of heb je liever een luchtig dekbed dat soepel om je lichaam valt? Je persoonlijke slaapwensen zijn het belangrijkste uitgangspunt bij de keuze voor een nieuwe dekbed. Laat je daarnaast goed adviseren over de verschillende materialen waarvan dekbedden worden gemaakt. Wol, zijde, dons of synthetische vezels: dekbedden zijn er in verschillende samenstellingen, afgestemd op onder andere jouw lichaamstemperatuur, slaapomgeving en eventuele allergieën.

Tips voor een matras & hoofdkussen

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe matras en bijpassend hoofdkussen, neem dan de tijd om verschillende matrassen en kussens te proberen. Kom proef liggen in onze matrassenstudio en probeer verschillende hoofdkussens om erachter te komen wat voor jou lekker ligt en waar jij je prettig bij voelt. Kom het liefst langs als je uitgerust bent, wanneer je moe bent liggen alle matrassen en hoofdkussens vaak lekker.

tips goede nachtrust Eijerkamp

3. Slaapproblemen verminderen met een regelmatig slaappatroon

Een gemakkelijke stap die je kan zetten om van een zo optimaal mogelijke nachtrust te genieten, is regelmaat aanbrengen in je slaappatroon. Door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en rond dezelfde tijd op te staan raakt je lichaam gewend aan een regelmatig ritme in slapen en waken. Op den duur merk je dat je lijf aan het eind van de dag steeds meer ontspant en klaar is om naar bed te gaan. Hetzelfde geldt voor opstaan: wanneer je dagelijks op hetzelfde tijdstip de wekker zet zal je merken dat je lichaam naar verloop van tijd zichzelf klaarmaakt om op dit tijdstip te ontwaken. En wist je dat… te weinig slaap niet goed voor je is, maar teveel slaap ook niet? Een paar nachten met weinig slaap vangt je lichaam zelf nog goed op, maar wanneer slaaptekort een structureel probleem wordt zal je lijf uitgeput raken. Met alle gevolgen van dien. Echter, het tegenovergestelde is ook niet goed: je kan ook teveel slapen. Uit onderzoek is gebleken dat een optimale nachtrust voor volwassenen bestaat uit zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht.

tips goede nachtrust Eijerkamp

4. Goed slapen met de juiste temperatuur voor de slaapkamer

Verschillende omgevingsfactoren kunnen van grote invloed zijn op de kwaliteit van je nachtrust. Veel geluid, teveel licht of een te hoge temperatuur in de slaapkamer kunnen een diepe nachtrust verstoren. Aan lawaai kun je misschien weinig doen, maar de temperatuur en de lichtinval in de slaapkamer kun je wellicht wel aanpakken. Draai de verwarming in de slaapkamer het liefst zo min mogelijk open: de temperatuur in de slaapkamer is het meest optimaal tussen de 16 en 18 graden Celsius. Het liefst zet je ook het raam een stuk open zodat er de hele nacht voldoende frisse lucht door de slaapkamer circuleert. Met goed verduisterende gordijnen zorg je er daarnaast voor dat het gedurende de hele nacht lekker donker is in de slaapkamer. Word je graag natuurlijk wakker? Kijk dan of je de gordijnen op een kiertje kan laten staan of investeer in een lamp die geleidelijk aan steeds iets meer licht afgeeft en zo de zonsopgang simuleert.

Wist je dat...

Te weinig slaap niet goed voor je is, maar teveel slaap ook niet? Een paar nachten met weinig slaap vangt je lichaam zelf nog goed op, maar wanneer slaaptekort een structureel probleem wordt zal je lijf uitgeput raken. Met alle gevolgen van dien. Echter, het tegenovergestelde is ook niet goed: je kan ook teveel slapen. Uit onderzoek is gebleken dat een optimale nachtrust voor volwassenen bestaat uit zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht.

slaapadvies Eijerkamp

Persoonlijk slaapadvies

Ervaar verschillende bedden & matrassen met advies van je persoonlijke slaapexpert. Met voordeel op bekende merken als Auping & Tempur!

meer info
tips goede nachtrust Eijerkamp

5. Ontspannen in slaap vallen

Wat te doen als je niet kan slapen? Behalve een goede matras, een fijn hoofdkussen en het juiste dekbed zijn er allerlei andere trucjes die je helpen te ontspannen als je slecht in slaap komt. Probeer vooral te ontspannen voor je in bed stapt en je niet teveel te focussen op het feit dat je misschien niet direct in slaap valt. Juist hierdoor wek je een stressreactie op en wordt het moeilijker en moeilijker om de slaap te vatten. Vermijd daarnaast beeldschermen als de televisie en je telefoon tot een uur voor je wil slapen, deze maken je lichaam juist weer meer wakker. Door een boek te lezen, te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen komt je lichaam in ruststand en merk je dat je langzaamaan steeds meer ontspant en uiteindelijk in slaap valt. 

Slaap Experience Center bij Eijerkamp Zutphen

In het Slaap Experience Center bij Eijerkamp Zutphen en het Slaap Center bij Eijerkamp Veenendaal vind je alles om heerlijk te kunnen slapen en fris weer op te staan: van een goed bed tot comfortabele boxspring, het juiste matras, ondersteunend hoofdkussen en zacht dekbed.  En (maatwerk) garderobekast, nachtkastjes en de nieuwste collecties trendy dekbedovertrekken en hoeslakens voor een stijlvolle aankleding van de slaapkamer. En het fijne is: je vindt alle bekende slaapmerken onder één dak wat je slaapstijl & budget ook is.

Winkels & openingstijden persoonlijk slaapadvies
Slaap Experience Center Eijerkamp Zutphen

Meer slaaptips & advies?