Skip to content

In 3 stappen naar een comfortabel dekbed

Wat is er heerlijker dan je nog een keer omdraaien onder een comfortabel dekbed? Zacht en warm, luchtig en licht of zwaar en dik: je persoonlijke slaapwensen en slaapomgeving vormen het uitgangspunt bij de keuze van een goed dekbed!

dekbed advies Eijerkamp

Heb je het ’s nachts snel koud of slaap je het liefst in een koele slaapkamer? Om een dekbed te vinden dat perfect bij jou past, geven we je advies over verschillende soorten dekbedden. Bezoek het Slaap Experience Center bij Eijerkamp in Zutphen of het Slaap Center in Veenendaal en ontdek wel dekbed het best bij jou past!

dekbed advies Eijerkamp

Stap 1: De temperatuur van je slaapkamer

De temperatuur van de slaapomgeving is het startpunt voor de keuze van een comfortabel dekbed. Dekbedden zijn te verkrijgen in 4 verschillende warmteklassen die passen bij slaapkamers van verschillende temperaturen en bij de seizoenen die we gedurende het jaar passeren. Aan de hand van de gemiddelde temperatuur van de slaapkamer, kies je een dekbed dat het best bij je slaapomgeving past. Hoe lager de warmteklasse, hoe warmer het dekbed. Een dekbed met warmteklasse 1 past dus perfect bij een koude slaapkamer, terwijl een dekbed in klasse 4 uitermate geschikt is voor de warme zomernacht.

Kamertemperatuur : 14-16 graden
Warmteklasse 1: Een dekbed in warmteklasse 1 is heerlijk warm en dik en is zeer geschikt wanneer je in een koele slaapkamer slaapt of wanneer je het snel koud hebt. Ook tijdens een koude winternacht biedt een dekbed in warmteklasse 1 voldoende warmte en behaaglijkheid!

Kamertemperatuur: 16-18 graden
Warmteklasse 2: Heb je het niet snel warm of koud of slaap je in een slaapkamer met een kamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden? Dan is een zacht dekbed in warmteklasse 2 een goede keuze. Onder een dekbed in warmteklasse 2 kun je zowel in het najaar, als in de lente en op de warmere winterdagen slapen.

Kamertemperatuur: 18-22 graden
Warmteklasse 3: Slaapt je in een relatief warme slaapkamer? Of heb je het snel warm in bed? Dan biedt een dekbed in warmteklasse 3 genoeg comfort.  Een dekbed in deze warmteklasse is luchtig en daarmee ook perfect geschikt voor in de lente en de zomer!

Kamertemperatuur: 22-27 graden
Warmteklasse 4 : Een warme zomernacht? Kies dan voor een extra dun en luchtig dekbed!  Een dekbed in warmteklasse 4 zorgt voor voldoende ventilatie op de warme dagen van het jaar!

dekbed advies Eijerkamp

Stap 3: Een enkel dekbed of 4-seizoenen dekbed?

Een 4-seizoenen dekbed is geschikt voor alle jaargetijden. Het dekbed bestaat uit twee delen: het herfstgedeelte en het zomergedeelte. De twee delen zijn eenvoudig aan elkaar te bevestigen en vormen zo samen een heerlijk, warm winterdekbed.  

Liever een enkel dekbed? Kies dan voor een los winterdekbed en een zomerdekbed!  Het winterdekbed (warmteklasse 1 & 2) biedt voldoende slaapcomfort tijdens de koudere herfst- en winternachten. Een licht en luchtig zomerdekbed (warmteklasse 4) is zeer geschikt voor een zwoele zomernacht! Een dun zomerdekbed zorgt namelijk voor voldoende ventilatie en is wanneer het nodig is toch warm genoeg!

Allergie?

Met een allergie zijn er meerdere factoren die bepalen welk dekbed voor jou het meest geschikt is. De keuze voor een dekbed is onder andere afhankelijk van de gevoeligheid van de allergie. Synthetische dekbedden zijn altijd geschikt wanneer je een stofallergie hebt. Dekbedden die het NOMITE-keurmerk dragen zijn geschikt voor personen met een huisstofmijtallergie.

Onderhoud en levensduur van het dekbed

Niet alle dekbedden mogen gewassen worden, maar mogen wel worden gelucht. Regelmatig luchten is bevorderlijk voor de levensduur van het dekbed. Maar ook voor de isolatie, de dikte van het dekbed en de hygiëne. Wanneer je het dekbed kunt wassen, zorg er dan voor dat deze goed gespoeld en gedroogd wordt. Was het dekbed niet te vaak, want elk vulmateriaal zal op den duur dunner worden als het veelvuldig wordt gewassen. Elke dag even het raam openzetten en het dekbed lichtjes opschudden is ook goed. Het dekbed blijft langer mooi en schoon als je er altijd een dekbedovertrek om doet.

Wist je dat... slaaptip van onze slaapexpert

Je met een allergie ook onder een donzen dekbed kunt slapen? Wetenschappelijk onderzoekt toont aan dat donzen dekbedden met een zeer dicht geweven tijk geschikt zijn bij een allergie. Bezoek ons Slaap Experience Center in Zutphen voor meer informatie. Onze slaapexperts laten je graag zien wat de mogelijkheden zijn.

slaapadvies Eijerkamp

Persoonlijk slaapadvies

Ervaar verschillende bedden & matrassen met advies van je persoonlijke slaapexpert. Met voordeel op bekende merken als Auping & Tempur!

meer info

Slaap Experience Center bij Eijerkamp Zutphen

Ontvang in ons Slaap Experience Center bij Eijerkamp Zutphen persoonlijk dekbed advies van onze slaapexperts en ontdek welk type dekbed het best bij uw lichaam en slaapwensen past!

openingstijden Eijerkamp Zutphen persoonlijk slaapadvies
dekbed advies Eijerkamp