Skip to content

Alles over verkleuring bij meubelen

Meubels kunnen na verloop van tijd verkleuren, dit geldt voor zowel houten meubels zoals een kast of dressoir als voor stoffen, lederen meubelen zoals een bank, fauteuil of eetkamerstoel.

verkleuring bij meubelen zoals banken, kasten, fauteuils & meer

Stof en verkleuring

De lichtechtheid van stoffen verschilt ook, sommige stoffen verkleuren sneller dan andere stoffen. Daarnaast verkleuren stoffen om verschillende redenen. De meest bekende oorzaak van verkleuring van meubels is zonlicht én daglicht maar ook wrijving is van invloed op verkleuring van een stof.

Lichtechtheid van stoffen

Verschil in kleurechtheid ontstaat doordat de verschillende vezels op een verschillende manier worden geverfd. Polyester stoffen worden bijvoorbeeld op een andere manier geverfd dan katoenen stoffen. Op deze manier worden kleuren op een verschillende manier vastgehouden in de stoffen en vezels. Vooral stoffen met een natuurlijke vezel zoals katoen of linnen verkleuren sneller dan kunstvezels zoals acryl of polyester. Ook is het zo dat donkere kleuren sneller en meer verkleuren dan lichtere stoffen.

Zonlicht / daglicht en verkleuring

Verkleuring valt vaak meer op wanneer een gedeelte van een meubel verkleurt. Dit heeft vaak te maken met dat een bepaald gedeelte meer zon- en/ of dag- licht  opvangt dan het andere gedeelte. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat het meubel zo min mogelijk in aanraking komt met zonlicht en/of daglicht. Ook is het raadzaam om het licht te verdelen over het gehele meubel, zodat er geen verschil ontstaat in verschillende gedeeltes.

Verkleuring is een normale eigenschap

Verkleuring is in veel gevallen een normale materiaaleigenschap. Hoeveel en in wat voor tijdsbestek de stof uiteindelijk verkleurd is afhankelijk van de vezel en het licht waarin de stof staat. Soms kan verkleuring na enkele maanden al zichtbaar zijn, terwijl het in andere gevallen na jaren nog steeds niet zichtbaar is.

Verkleuring en kwaliteit stof

Hoewel een stof met een lage lichtechtheid sneller zal verkleuren, zegt dat niets over de andere eigenschappen en over de uiteindelijke kwaliteit. Daarnaast is een stof met lage lichtechtheid niet direct een probleem. Staat een bank met lage lichtechtheid bijvoorbeeld niet in de zon/ daglicht dan zal het een stuk minder opvallen dan wanneer er dagelijks zon op de bank valt. Staat een meubel toch vaak in de zon? Kies dan een kleur en een stof met een hoge lichtechtheid.

All in House Service 7 jaar zorgeloos genieten

Naast de CBW en Eijerkamp garantie is, tegen een aantrekkelijke meerprijs, 7 jaar All in House garantie mogelijk. Je krijgt dan service op de meeste vlekken en beschadigingen, professionele hulp bij klachten over de meubelconstructie, losse veren, overmatig inzakken van kussens etc. en service bij calamiteiten zoals losgeraakte stiknaden, knopen, overmatig plooien van bekledingsstof.

alles over All in House Onderhoudsadvies andere materialen
Onderhoudsadvies lederen meubelen