Skip to content

Welk Matras Is het beste bij rugklachten?

Heb je rugklachten voor, tijdens of na het slapen en zoek je naar een oplossing om dit te verminderen of er zelfs helemaal van af te komen? Het kiezen van het juiste matras speelt hierin een cruciale rol. In deze blog vertellen we hoe een matras je rugklachten kan verminderen en welke factoren je moet overwegen bij je keuze.

matras advies Eijerkamp
matras rugklachten

Oorzaken rugklachten Tijdens het slapen

Wakker worden met rugklachten is een veelvoorkomend probleem dat vaak gerelateerd is aan een ongeschikt matras of bed. Een matras dat niet de juiste ondersteuning biedt, kan leiden tot een verkeerde slaaphouding, waardoor spanning op de wervelkolom ontstaat. Dit kan resulteren in pijn en stijfheid, vooral bij het opstaan. Door het kiezen van het juiste matras kunnen deze klachten aanzienlijk verminderen en zelfs voorkomen worden.

matras rugklachten

Rugklachten tijdens het slapen kunnen diverse oorzaken hebben, waaronder de veroudering van het matras, een onjuiste slaaphouding, en het niet bieden van de juiste ondersteuning. Een matras dat te zacht is, kan ervoor zorgen dat je lichaam te diep wegzakt, terwijl een te hard matras extra druk op de schouders en heupen kan leggen. Beide scenario's verhinderen dat je wervelkolom in een natuurlijke positie rust, wat essentieel is tijdens het slapen. Buikslapen wordt beschouwd als een ongeschikte slaaphouding vanwege het risico op rugklachten. Daarom adviseren wij altijd om op je zij of rug te slapen.

matras rugklachten

Hoe kan een geschikt matras Bijdragen aan het Verminderen van Rugpijn?

Het verminderen van rugpijn begint bij het creëren van een optimale slaapomgeving. Dit omvat het investeren in een kwalitatief goed matras dat de juiste balans biedt tussen comfort en ondersteuning. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan je slaaphouding. Zij- en rugslapers kunnen baat hebben bij een kussen onder de knieën of tussen de benen om de ruggengraat in een neutrale positie te houden. Regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van langdurige perioden van zitten kunnen ook helpen de rug sterk en flexibel te houden, waardoor de kans op pijn vermindert.

matras rugklachten

Waar moet je opletten bij het kiezen Van het juiste matras tegen rugpijn?

Belangrijke kenmerken om op te letten bij het kiezen van een matras zijn het materiaal, de dikte en de stevigheid van het matras, die aangepast moeten worden aan je lichaamsgewicht, voorkeursslaaphouding en persoonlijke comfortvoorkeur.

Wat zijn de beste matrassen tegen rugpijn?

Bij het kiezen van het beste matras tegen rugpijn zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het matras moet de juiste ondersteuning bieden om de ruggengraat in zijn natuurlijke positie te houden, terwijl het ook voldoende comfort biedt om drukpunten te verlichten. Hier zijn enkele van de beste opties:

  • Traagschuim matrassen: Deze matrassen staan bekend om hun drukverlagende eigenschappen en uitstekende ondersteuning. Ze vormen zich naar het lichaam, wat helpt bij het verdelen van het gewicht gelijkmatig en het verminderen van drukpunten. Deze drukverlagende eigenschappen zijn zeer positief voor mensen met rugklachten.
  • Latex matrassen: Natuurlijk latex is duurzaam en biedt een natuurlijke veerkracht die zorgt voor zowel comfort als ondersteuning. Het is ook hypoallergeen en antimicrobieel, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met allergieën.
  • Pocketvering matrassen: Deze matrassen hebben individueel verpakte veren die onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor ze een goede ondersteuning en drukverdeling bieden. Ze zijn ook uitstekend in het bevorderen van luchtcirculatie, wat zorgt voor een koelere slaapomgeving.
  • Hybride matrassen: Een combinatie van schuim en veren biedt het beste van beide werelden: ondersteuning en comfort. Deze matrassen zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar drukverlichting en tegelijkertijd voldoende ondersteuning willen voor hun rug.

matras rugklachten

Probeer de matrassen in onze woonwinkels En verminder de kans op rugklachten

Bezoek onze Slaapexperience Centers in Zutphen & Veenendaal om ons uitgebreide assortiment aan matrassen te ervaren of maak een afspraak voor slaapadvies en laat je adviseren door onze slaapexperts. Of je nu op zoek bent naar verlichting van rugklachten of gewoon een betere nachtrust wilt, het juiste matras kan een wereld van verschil maken. Onze deskundige medewerkers staan klaar om je te helpen bij het vinden van de perfecte matras die past bij jouw unieke behoeften. Ontdek de kracht van een goede nachtrust en hoe een speciaal geselecteerd matras je kan helpen om rugpijn te verminderen en eindelijk weer van je slaap te genieten.

Chantal Welling
Verkoopadviseur Slapen
Eijerkamp Zutphen
Slaapadvies Voor elke slaapwens

"Wij staan elke dag voor je klaar met een persoonlijk slaapadvies voor een goede nachtrust. Wij kijken naar wat jij nodig hebt. We adviseren over de beste combinatie van bed of boxspring en matras die jou optimaal ondersteunt en past bij je postuur, slaaphouding en slaapwensen. Zo geniet je van een heerlijke nachtrust!"

Slaap Experience Center bij Eijerkamp Zutphen

Ontvang in ons Slaap Experience Center bij Eijerkamp Zutphen persoonlijk matras advies van onze fysiotherapeut en slaapexperts en ontdek welk type matras het best bij uw lichaam en slaapwensen past!

openingstijden Eijerkamp Zutphen persoonlijk slaapadvies

Meer slaapadvies?